Τετάρτη 22 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΑΙΓΑΙΟ
Μεθοδεύεται συνολική διευθέτηση σε ΝΑΤΟικό τραπέζι

Ενταγμένες στο πλαίσιο της νέας δομής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν χτες στη Σμύρνη με αντικείμενο τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο

Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός έχουν αντικειμενικό συμφέρον να αντιπαλέψουν την πολιτική που δένει τις δυο χώρες στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και στα σχέδιά τους

ICON

Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός έχουν αντικειμενικό συμφέρον να αντιπαλέψουν την πολιτική που δένει τις δυο χώρες στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και στα σχέδιά τους
Οι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων των Γενικών Επιτελείων Αεροπορίας Ελλάδας και Τουρκίας, που άρχισαν χτες στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Σμύρνης υπό την εποπτεία του Αμερικανού διοικητή, αποτελούν ένα πρώτο βήμα μιας συνολικής ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης για το Αιγαίο, με όρους που υπαγορεύονται από την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ε. Αντώναρο, ο οποίος είπε ότι οι συζητήσεις γίνονται στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ, όσο και από τον Αμερικανό βοηθό υφυπουργό Αμυνας Μ. Μπράιζα, ο οποίος «καλωσόρισε» το διάλογο προτρέχοντας για συνέχιση του «απευθείας διαλόγου».

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υφυπουργός, με δήλωσή του στην εφημερίδα «Εθνος», «καλωσόρισε τις διαβουλεύσεις μεταξύ των δυνάμεων της Αεροπορίας της ελληνικής και της τουρκικής Δημοκρατίας» και κάλεσε Αθήνα και Αγκυρα σε διάλογο, τονίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες για να βοηθήσουμε τους συμμάχους μας και θα επιμείνουμε στις προσπάθειές μας να προάγουμε απευθείας διάλογο μεταξύ τους».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Ε. Αντώναρος, που κλήθηκε χτες να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού, έκανε λόγο για «πολιτική σταδιακής εξομάλυνσης, με στόχο βέβαια την τελική εξομάλυνση των σχέσεων με τη γειτονική μας χώρα», θυμίζοντας με αυτό τον τρόπο την πολιτική της «βήμα προς βήμα προσέγγισης με την Τουρκία» που εξήγγειλε και εφάρμοσε η κυβέρνηση Σημίτη μετά την κρίση των Ιμίων. Απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας. Ωστόσο, έσπευσε να διαβεβαιώσει, χωρίς να του ζητηθεί, ότι αυτή η «εξομάλυνση» γίνεται «χωρίς καμία παραχώρηση στο χώρο των εθνικών συμφερόντων».

Πάντως, παρόλο που παρέπεμψε το θέμα «στις αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, προκειμένου να πάρετε όλες τις πληροφορίες οι οποίες χρειάζονται», εννοώντας το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, είπε: «Πρόκειται για καθιερωμένες συζητήσεις μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων. Είναι τεχνικές επιτροπές, στο πλαίσιο του διαλόγου, για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Αυτές οι διερευνητικές συνομιλίες γίνονται εδώ και χρόνια και θα συνεχιστούν. Αυτές οι συζητήσεις δεν έχουν καμία σχέση με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο. Δεν είναι δε διμερείς. Συμμετέχουν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ».

Σήμερα επίσης ξεκινάει στην Αθήνα ο 42ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, μεταξύ του πρέσβη Β. Πισπινή και του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβη Ε. Απακάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ